Makanan Tradisional Kaum Melayu

Lemang (kata pinjaman daripada Bahasa Minangkabau: lamang; Jawi adalah beras pulut dimasak bersama santan dan garam dalam ruas-ruas buluh dilapik dengan daun pisang sebelum dibakar sehingga masak; cara ini merupakan cara menanak nasi yang tradisi serata alam Melayu dari Indonesia ke Malaysia.

Masakan ini paling dikenali dalam kalangan masyarakat Orang Melayu,namun cara pemasakan ia yang ringkas juga diciplak dalam kalangan kaum serantau lain seperti kaum Negrito Kelantan,suku Semai kaum Dayak dan kaum Melayu.Lemang enak dimakan bersama serunding dan juga aneka rendang.


Terdapat banyak jenis lemang yang dihasilkan menggunakan bahan-bahan khusus

  • Lamang puluik:lemang biasa asas paling banyak dihasilkan dalam masyarakat Minangkabau menggunakan pulut (puluik) sebagai bahan dasar. Buah keras sering ditambahkan sebagai penambah perisa serta mengelakkan pelekatan lanjut beras.
  • Lamang pisang:lemang menggunakan buah pisang sebagai bahan sampingan, pulut dan santan dicampurkan dahulu sebelum pisang dimasukkan kemudian
  • Lamang ubi:lemang menggunakan ubi kayu sebagai bahan asas tanpa perlunya santan
  • Lamang kuning: lemang menggunakan beras digiling menjadi tepung dicampur dengan kunyit, santan dan garam.